Fördubblat antal fall av barnmisshandel i Norrbotten

I hela landet har antalet anmälda brott av misshandel mot barn dom senaste fem åren ökat med nästan en tredjedel. En siffra som i Norrbotten är ännu högre där fallen av barnmisshandel fördubblats.

Undersökningen som Radio Norrbotten har gjort gäller från 1999 fram till och med maj 2004 och kommer från Brottsförebyggande rådet. Statistik visar antalet anmälda fall av misshandel mot barn i hela landet och i Norrbottens län under ett år.

Siffrorna visar att Norrbotten under 1999 hade 92 fall av anmälda misshandlingar i åldern 7-14 och 9 stycken i åldern 0-6 år. I maj 2004 ett år tillbaka i tiden hade båda kategorierna ökat till 159 fall av misshandel i åldern 7-14 och 19 fall i åldern 0-6. Det är en ökning på ungefär 100 procent i båda kategorierna.

Radio Norrbotten har talat med ett flertal personer med stor insyn i brott mot barn och alla säger att det delvis går att förklara det ökande antalet anmälningarna med att anmälningsbenägenheten har ökat och att synen på den här typen av brott har förändrats. Samtidigt säger flera att det är en skrämmande siffra och enligt Barnombudsmannen Lena Nyberg finns det en risk för att det är mer barn som blivit utsatta för brott.

- Jag hoppas att siffrorna beror på att människor är mer benägen att gå till polisen och anmäla brott, men det enda vi vet säkert är att antalet anmälda brott har ökat och att det pågår på tok för mycket våld mot barn.

När det gäller anmälda fall av barnmisshandel blir väldigt få brott uppklarade och Lena Nyberg menar att det behövs en förändring av attityden generellt och en anpassning inom rättsystemet när det gäller att samtala med barn och möta deras behov.

- Barnens ord väger inte lika tungt som vuxnas ord, när vi i verkligheten vet att det ska gå väldigt långt mellan innan barn avslöjar ett brott som en vuxen har gått.

Samband mellan våld mot kvinnor och våld mot barn

Även antalet anmälda fall av kvinnomisshandel har ökat dom senaste fem åren och studier har visat att det finns ett samband mellan våld mot kvinnor och våld mot barn. Om mamman misshandlas är risken stor att även barnet utsätts och enligt statiska centralbyrån blev omkring var sjunde ensamstående småbarnsmamma i Sverige utsatt för våld eller hot i hemmet under det senaste året. Det ska dock poängteras att även en stor del av barnmisshandel utförs av andra barn och att skolan är den vanligaste platsen för misshandel mellan barnen.

 Operation Barnfrid

Operation kvinnofrid är ett projekt som startades för att stävja och förebygga brott mot kvinnor. Cecilia Modig på Rädda barnens ”centrum för barn i kris” säger att nu är dags för ett liknande projekt för barn. Hon säger att det nu är viktigt att skapa ett ännu kraftigare kontaktnät runt barnen och att både förövare och offer får hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".