Stort intresse för mineraler i Norrbotten

Norrbotten och Västerbotten är de mest intressanta området i landet när det gäller att söka efter mineraler. Bergsstaten med huvudkontor i Luleå är den myndighet som beslutar om undersökningstillstånd och gruvtillstånd. Jan - Olof Hedström, Bergmästare vid Bergstaten i Luleå säger att intresset för mineralprospektering är mycket stort och att det är världens absolut största prospekteringsbolag som söker malmer i de båda länen.

Ungefär 45 aktiebolag söker efter malmer i Sverige och av dem är 38-39 i Norrbotten och Västerbotten, berättar Jan - Olof Hedström. Men totalt sett i Sverige är det bara 2 procent som av landets yta som genomsöks och det allra mesta av prospekteringen sker i Norrbotten och Västerbotten. 

- Man har insett att Sverige har samma berggrund som de största och viktigaste gruvregionerna i Canada och Australien. Då borde det vara samma sannolikheter att hitta malmer här, säger han. Han berättar vidare att nuvarande prospekteringtakt bara är en tiondel per kvadratkilometer i jämförelse med exempelvis Canada. Så det finns en stor potential för ytterligare minral-letande.

Hos Bergstaten tar numera emot minst en ny ansökan varje år om att öppna gruvor i Västerbotten, som kommit längre än Norrbotten med sina fyndigheter. När det gäller Norrbotten siar bergmästaren att det kommer att öppna ytterligare en ny gruva om cirka fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".