Nytt projekt ska rädda den samiska kulturen

På den senaste tiden har det startats flera projekt för ett öka förståelsen för den samiska kulturen. Det senaste projektet är heter ”Vårt liv” och vill få samerna att samarbeta kring att bevara det gamla levnadssättet och bredda kunskaperna om samerna.

Projektet, Vårt liv, har belönats med ett stipendium av Kooperativa institutet och ett stöd på 3 miljoner kr från EU. Britt-Marie Labba Päivö, som driver projektet kommer närmast från turistnäringen. Hon berättar att moderniseringen i samhället har gjort att en stor del av samernas kultur försvunnit. Dessutom har det naturliga förhållandet till renen och naturen förändrats. Renen var tidigare förhållandevis tam, men användning av skoter och andra maskiner har skapat ett avstånd till djuret. Med projektet kan man, om inte återställa, så åtminstone delvis återvända till dom traditionella premisserna. Detta genom att arbeta med rennäringen som köttproduktion och besöksnäring.

Att använda sig av turister som ekonomisk grund, tycker Britt-Marie Labba är viktigt för framtiden då renstammens bestånd är en osäker faktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista