Mineraljakten ger jobb i Piteå

Intresset för mineraljakt i bland annat Norrbotten är mycket stort. Det gör att minerallaboratoriet i Piteå, Swedish Geochem Services AB, går för högtryck.

Ägaren till Swedish Geochem Services AB, Håkan Backman, säger att trots att företaget dubblat personalstyrkan har de fullt upp.

--Vi har allt jobb som vi kan få, vi har till och med varit tvungna att neka kunder. Vi har fördubblat personalstyrkan sen i höstas och förmodligen kommer antalet anställda vara det dubbla igen om ett år, säger Håkan Backman.

Han säger vidare att minerallaboratoriet i Piteå tar emot mineralprover som borrats upp av allt från amatörer till stora börsnoterade prospekteringsföretag.

Företaget startades 1995 och har idag tio anställda men inom ett år siar alltså Håkan Backman om att antalet anställda är uppe i det dubbla.

Till minerallabbet skickas så kallade borrkärnor, det är stenstavar som prospekteringsföretagen borrat upp i exempelvis Sverige, Finland, Bulgarien och Grönland.

Vid labbet i Piteå bearbetas stenproverna till det finaste pulver. Sen skickas mycket av proverna för analys till ett labb i Canada. Beredningen av proverna gör att transportkostnaderna kan hållas nere och kunderna får analyssvaren snabbt och direkt via e-post.

När Håkan Backman får frågan om prospekteringsföretagen hittar några fynd i Norrbotten och Västerbotten, svävar han på svaret men säger att generellt så förekommer nog en hel del positiva analyser.

– Annars skulle det inte vara den verksamhet som det är vid minerallaboratoriet idag, säger han.

Men Swedish Geochem Services AB i Piteå gör också analyser själva och då handlar det om guldanalyser för Björkdalsgruvan i Västerbotten.

Eftersom guld kan lägga sig som flingor i stenarna kan det vara knivigt att göra en representativ analys. Därför har labbet i Piteå tagit fram en säkrare metod för guldanalys.

– Får man med den utsmidda flingan får man för hög guldhalt i provet och får man inte med den så blir det en för låg guldhalt. Gör man då prover på 30 eller 50 gram så är risken stor att analyssvaret blir missvisande. Tar man flera prover så kan svaren variera stort. Vi har nu utvecklat en metod där proverna ligger på 500 gram och därmed ökar möjligheterna för att analyssvaret är representativt, säger Håkan Backman, ägare till Swedish Geochem Services AB i Piteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista