Livsfarliga leksaker säljs på marknader i länet

Tändare som ser ut som mobiltelefoner och visselpipor som kan fastna i strupen, det är bara några exempel på farliga leksaker som säljs olagligt på marknader runt om i landet.

Linda Häggström, konsumentvägledare i Luleå tror att hon kommer att hitta farliga leksaker när hon ska syna varorna på marknaden i Luleå nästa vecka.

-Vi hoppas alltid att vi inte ska hitta några farliga leksaker men tyvärr tror jag att vi kommer att göra det. De produkter som blir förbjudna att sälja försvinner från butikerna och dyker sedan upp på marknaderna, säger Linda Häggström.

Hon ger exempel på varor som konsumentvägledarna ska söka efter, det handlar om små och svällande leksaker som man ska lägga i vatten. De har orsakat många kvävningsolyckor.

-Vi ska leta efter de så kallade näktergalarna, små visselpipor som man har i munnen, som har lett till många olyckor. Men även vattenjojon som var ett stort problem förra sommaren. De har ett långt töjbart snöre som barn fick runt halsen och kvävdes, säger Linda Häggström.

Den första juli trädde en ny lag i kraft, till följd av EU-direktiv. Lagen innebär bland annat att Konsumentverket numera kan besluta om vilka leksaker som bör förbjudas, något som tidigare låg på marknadsdomstolens bord. Konsumentverket kan nu också gå in och kräva att hela partier av de farliga produkterna förstörs, för att förhindra att de säljs vidare.

Linda Häggström tror att lagen kommer att ge effekter.

-Jag tror att det kommer att gå mycket fortare att få stopp på försäljningen av farliga leksaker. I de fall vi hittar farliga leksaker så tar vi namn på försäljaren och generalagenten och sedan anmäler vi det till konsumentverket. Syftet är att konsumentverket ska kunna spåra vem som importerar och säljer varorna i landet, säger Linda Häggström, konsumentvägledare i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista