BB i Kiruna fördröjs ytterligare

Det blir inget öppnande av BB i Kiruna i september. Det kom landstingsledningen och oppositionsråden fram till i dag vid ett krismöte.

Anledningen är att rekryteringen av medicinskt ansvarig läkare till BB i Kiruna har gått så uselt och det är nu oklart när BB i Kiruna ska öppna.

Oppositionsrådet och folkpartisten Jens Sundström har länge drivit frågan att inte öppna BB och han är inte förvånad över dagens beslut.
- En ganska naturlig följd av att man inte hittar någon läkare som vill vara med och försämra förlossningsvården i malmfälten, säger Jens Sundström (Fp).

Inte en enda läkare har nappat på erbjudandet att bli medicinskt ansvarig läkare för BB i Kiruna. Landstingsledningen beslutade därför i dag att annonsera efter läkare även utanför Sveriges gränser.

Det betyder att öppnandet som var planerat till september nu skjuts upp ytterligare. Jens Sundström är starkt kritisk till beslutet att söka utländska läkare.

- Vansinne och ett slöseri med pengar för jag tror inte vi kommer till något annat resultat i alla fall, säger Jens Sundström (Fp).

Istället för att som planerat öppna BB i september säger landstingsledningen i dag att ansökningstiden för jobbet som ansvarig läkare för BB i Kiruna ska gå ut 10 september. Då räknar man med att någon nordisk läkare ska ha sökt jobbet.

Men vad det betyder för när ett öppnande kan ske är oklart. Vänsterpartisten Monica Carlsson är jämställdhetsråd och hon tror att det inte behöver dröja särskilt länge.

- Vi utgår från att den 10 september har vi någon medicinskt ansvarig som vi kan anställa och då ska det inte behöva dröja särskilt länge, säger Monica Carlsson (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista