Läkare riktar kritik mot BB-rekrytering

Det kommer att bli tufft för landstinget att få tag på medicinskt ansvariga till BB i Kiruna. Det tror Robert Svartholm vid läkarföreningen i Norrbotten som menar att det inte heller hjälper att annonsera i dom nordiska grannländerna.

Det var på tisdagen som landstingsledningen beslutade att det inte blir något öppnande av BB i september, som planerat. Anledningen var att det inte fanns några sökande till tjänsten som medicinskt ansvarig för BB och kvinnosjukvården.

Inte en enda läkare har sökt tjänsten som medicinskt ansvarig i Kiruna och landstingsledningen har därför beslutat att annonsera efter läkare även utanför Sveriges gränser. Något som läkaren Robert Svartholm, i läkarföreningen i Norrbotten, inte heller kommer att ge något resultat.

- Det kanske finns någon äldre doktor som vill avsluta sin verksamhet med att tjäna lite extra under en tid men jag tror ändå inte att det är särskilt framgångsrikt, säger Robert Svartholm.

Socialstyrelsen anser att den medicinska säkerheten inte kan upprätthållas vid BB-avdelningen och har tidigare rekommenderat landstingsledningen att inte öppna BB i Kiruna igen. Socialstyrelsens utlåtande är också en anledning till att ingen sökt tjänsen i Kiruna, menar Robert Svartholm.

- Mot bakgrund av att socialstyrelsen avrått från verksamheten och finns det ett väldigt begränsat professionellt intresse för uppdraget, säger Robert Svartholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista