Förbjudna leksaker till försäljning i Luleå

Vid två marknadsstånd i Luleå har konsumentvägledarna funnit farliga och förbjudna leksaker till försäljning, när de synade marknaden.

Trots det så var Linda Häggström, konsumentvägledare i Luleå nöjd.

– Det enda vi hittade var smällaren, Tricky som är förbjuden att sälja i Sverige och det var två försäljare som hade den. Vi informerade dem och uppmanade dem att plocka bort dem, vilket de gjorde, säger Linda Häggström.

I går var Linda Häggström och hennes kollega på marknaden igen för att kontrollera att smällarna var borta ur försäljningen.

En av försäljarna var Sara Rongione, hon tvivlade på att konsumentvägledarna verkligen var konsumentvägledare och hon var mycket tveksam till att smällarna är förbjudna att sälja.

– Eftersom de inte legitimerade sig så kunde de lika gärna vara vem som helst, jag vill se legitimation och papper på att de är förbjudna att sälja. Men jag plockade bort dem efter att de besökt mig, säger hon.

Hon säger vidare att hon aldrig hört talas om förbudet trots att köpt smällarna så sent som för två veckor sedan.

– Inte ens grossisten har berättat det för mig. Jag har rest runt och sålt leksaker i femtio år och inte tänker jag på förbud och rekommendationer.

Men det här är inget nytt förbud. Regeringen fattade beslutet i oktober 2000. Det innebär att Räddningsverket inte längre får godkänna fyrverkeriprodukter som har ett huvudsakligt syfte att avge knall, t.ex. smällare.

På marknaden i Luleå plockades smällarna bort men konsumentvägledarna var fortsatt tveksamma.

– Hon plockade bort dem, men det är kanske för att hon vet att vi är här och kontrollerar. Vad hon gör på nästa ställe vet vi ju inte, säger, Linda Häggström, konsumentvägledare i Luleå

Hon säger vidare att det hela kommer att rapporteras till konsumentverket som numer kan gå in och kräva att hela partier av förbjudna varor förstörs, för att förhindra att de säljs vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".