Svårt följa reglerna för vattenskotrar

Från och med idag, torsdag, är det tillåtet att köra vattenskoter i Sverige. Än så länge finns det inte så många vattenskotrar i Norrbotten, men sporten är på frammarsch säger Bengt Winnow, tjänsteförrättande sjöövervakningschef på Kustbevakningen.

I sommar är det bara tillåtet att köra i de allmänna farlederna och det är få ställen i länet där det finns landförbindelser med dessa. Det kan därför bli svårt att köra vattenskoter för den som inte vill köra på otillåtet vatten.

- Det finns stor risk att man kommer att bryta mot reglerna eftersom det är en startsträcka som man måste ta sig för att komma ut till farleden, säger Bengt Winnow på Kustbevakningen.

I Norrbotten, liksom i andra län, är det länsstyrelsen sak att avgöra vilka områden som är känsliga och bör skyddas. Men ännu är det ingen länsstyrelse i landet som hunnit sammanställa de nya föreskrifterna och förmodligen kommer de inte att vara klara förran till nästa sommar.

Det tidigare förbudet upphävs efter att Sverige fått kritik av EU-kommissionen som ser det svenska vattenskoterförbudet som ett handelshinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista