BB-kritisk läkare får mothugg

Sjuksköterskan Birgitta Stålnacke jobbar på akutmottagningen i Kiruna. Hon menar att man inte kan peka på att den medicinska säkerheten vid BB i Kiruna skulle vara sämre än på andra ställen.

-Gå tillbaka och titta hur åren har varit med anmälningsärenden, där har du kvittot på kvaliteten på Kiruna BB, säger Birgitta Stålnacke.

Birgitta Stålnacke har också varit engagerad i BB-föreningen. Hon är besviken på läkaren Robert Svartholm i läkarföreningen i Norrbotten.

-Det kommer att bli ett tufft jobb för landstinget att få tag på medicinskt ansvariga till BB i Kiruna, sa läkaren Robert Svartholm i Norrbottensnytt igår onsdag.

Birgitta Stålnacke tror att det går att få tag på medicinskt ansvariga för att kunna öppna BB igen men då måste man lägga alla kort på bordet.

BB i Kiruna har naturligtvis färre förlossningar men säkerheten har alltid varit hög anser Birgitta Stålnacke som hänvisar till de årliga undersökningar som gjorts tidigare med uppgifter om bland annat spädbarnsdödlighet och anmälningar till Socialstyrelsen.

-Men syftet är helt enkelt något annat, att ändra strukturen i Norrbotten, till två sjukhus. Det är därför det är en sådan turbulens kring den här frågan, säger Birgitta Stålnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".