Underkända bussar i Norrbotten

Omkring var fjärde buss i länet har så dåliga bromsar att de enligt Bilprovningen måste åtgärdas omedelbart. Flera år i rad har bussar fått dåligt betyg just vad det gäller bromsarna.

Av de 473 bussar som besiktigades i norrbotten förra året blev nästan 40 procent underkända med krav på efterkontroll. Totalt fick 274 bussar ombesiktning, vilket alltså var mer än hälften av alla bussar som rullade genom bilprovningen i länet i fjol.

Den enskilt största anledningen till ombesiktning var dåliga bromsar, vilket 22 procent av bussarna hade. Men det är inte bara dåliga bromsar som det anmärks på hos bilprovningen.

Bilprovningens statistik visar också på bristande brandsäkerhet. Det kan till exempel saknas brandsläckare eller avskavda elledningar i motorn. Forskning vid Universitetssjukhuset i Linköping och av Räddningsverket visar samtidigt att antalet bussbränder ökar. Något förvånande gäller det främst nyare bussar. En anledning är all elektronik som finns i dagens bussar, andra orsaker kan vara högre bränsletryck och kompaktare motorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".