Sopspioner till Piteå

Nu har Piteå kommun fått nog av att återvinningsstationerna används som soptipp och i augusti faller ett beslut om kommunen ska anlita en sopspanare. Anledningen människor slänger sopor som bland annat är miljöfarliga.

Återvinningsstationerna ägs av förpackningsinsamlingen som i dag har sopspanare i 68 kommuner, och nu står alltså Piteå kommun på tur.

- Vi har haft ett stort problem med olaglig nedskräpning, speciellt på tre stationer, säger informatör Charlotta Lindberg på Renhållningen i Piteå AS.

I första omgången ska Renhållningen i Piteå ändra utseendet på återvinningsstationerna för att göra det svårare att osedd dumpa sopor.

- Vi kommer att vrida på återvinningsstationerna och göra dem mer öppna så insynenen ska öka. Hjälper inte detta kommer en sopspanare att anlitas, säger Lindberg.

Sopspanarna som är anställda av Förpackningsinsamlingen är pensionerade poliser och åklagare. Deras jobb är att finna bevis mot dem som dumpat fel sopor.

- Vi fotograferar eller går igenom det som har blivit kastat. På det sätten kan vi säkra oss bevis mot den som utfört brottet, säger den nordligast sopspanaren som inte önskar att gå ut med namn.

Att kasta fel sopor på återvinningsstationerna är ett brott mot miljöbarken och kostar samhället 50 miljoner kronor. I dag har över 400 polisanmälningar gjorts på landsbasis och 36 stycken har lett till böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista