Flera norrbottenspoliser får inte använda tjänstevapen

En fjärdedel av norrbottens poliser har inte rätt att använda sitt tjänstevapen.

107 av 399 pistolbeväpnade poliser i Norrbotten har inte gjort något godkänt skjutprov de senaste 18 månaderna, det visar siffror från Rikspolisstyrelsen.

Norrbottensnytt berättade redan år 2000 att det under 1999 inte genomfördes några skjutprov alls hos polisen i Luleå vilket kritiserades av Rikspolisstyrelsen (RPS) och av huvudskyddsombudet på polisen i Norrbotten.

Kommissarie Sven-Arne Andreasson på RPS - som varit med och utformat polisens vapenutbildning - sa då att det var allvarligt att ingen i Luleå gjorde provet. Efter att Norrbottensnytt rapporterat om detta så lovade polisledningen att en skärpning skulle ske.

Länspolismästaren har rätt att återkalla vapnet för den polis som inte gjort provet - men Per Höök, säkerhetsansvarig på polisen i Norrbotten säger att man nu ska avvakta semestrarna först.

- Senast i september ska proven vara genomförda, säger Per Höök.

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter kan den som inte har genomfört ett godkänt skjutprov bli av med sitt tjänstevapen. Det är länspolismästaren som har rätt att återkalla vapnet, men så har inte skett ännu. Flertalet av de 107 som inte avlagt provet är poliser med skrivbordstjänst som inte behöver tjänstevapen. Däremot har det visat sig vara svårt att få de att lämna tilbaka sina vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista