1 av 6
Malmbanan till Narvik. Foto: Johan Wallqvist.
2 av 6
Malmtåg i LKABs gruva i Kiruna. Foto: Johan Wallqvist
3 av 6
Verkstaden i LKABs gruva i Kiruna. Foto: Johan Wallqvist
4 av 6
Nedfarten till LKABs gruva i Kiruna. Foto: Johan Wallqvist
5 av 6
LKABs gruva i Kiruna. Foto: Johan Wallqvist
6 av 6
LKABs gruva i Kiruna. Foto: Johan Wallqvist
Norrbotten

Malmen värd 1 800 miljarder

1:54 min

Grattis norrbottningar. Var och en av er har en förmögenhet på 200 000 kronor som ni inte känner till.

Ekonomiekot har grävt djupt i den statliga gruvjätten LKAB:s malmreserver i Norrbotten och funnit gigantiska rikedomar som tillhör svenska folket.

1800 miljarder kronor är vad LKAB:s järnmalmsreserver är värda idag, den största delen finns under Kiruna.

– Det är faktiskt världens största malmkropp, säger Anders Holstenson, på LKAB när vi är nere i Kiruna gruvan.

– Den började redan uppe på jordytan och har ett känt djup på 2000 meter, det är möjligt att den sträcker sig ännu längre ned, den har en genomsnittlig bredd på 80 meter och den sträcker sig över fyra kilometer i längd, säger Holstenson.

Enligt LKAB:s senaste årsredovisning har bolaget en samlad malmreserv på 1,5 miljarder ton i Kiruna och de övriga gruvorna i Norrbotten. Med dagens järnmalmspris är malmreserven värd hela 1800 miljarder kronor, i vinst, alltså efter produktionskostnader, visar ekonomiekots granskning.

LKAB vill inte redovisa deras egna beräkningar av malmreservens värde, men ekonomidirektör Leif Boström har tagit del av vår beräkning utan invändningar.

Slår man ut malmreservens värde på alla svenskar som ju är delägare i LKAB så är din andel värd cirka 200000 kronor.

Malmreservens totala värde motsvarar vad det kostar att driva hela Sverige i två år eller till att till exempel finansiera hela polis- och rättsväsendet i 50 år.

Och då talar vi bara om LKAB:s kända malmreserv.  Jakten på nya malmfyndigheter pågår för fullt. LKAB:s koncernchef Lars-Erik Aaro:

– Vi kommer att jobba mycket mer aktivt med prospekteringsfrågorna.Vi har en väldigt fin fyndighet i Kiruna som heter Lappmalmen som vi jobbar väldigt mycket på just nu och som kanske inom en fem till tio års period, kan komma i produktion.

Men innan svenska folkets rikedomar i Norrbottens urberg kan bli pengar måste malmen först brytas, lyftas upp, processas och exporteras till bra pris.

Frågan är om det lönar sig?

– Om vi ska kunna bibehålla vår position som nummer ett hos en kund som växer, ja då måste vi växa. Därför har det blivit ett självändamål att vi måste bli större

Lars-Erik Aaro är nöjd med fjolårets produktionsrekord på 26 miljoner ton järnmalmsprodukter. Men han anser att det ändå är för lite för att den svenska gruvjätten  ska kunna vara med och slåss på världsmarknaden.

Lars-Erik Aaro avslöjar nu att LKAB:s långsiktiga mål är att öka produktionen hela fyra gånger om.

– På sikt hoppas jag ju givetvis att LKAB kan var ett bolag på 100 miljoner ton, säger Aaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista