Missvisande siffror kring sjukskrivningar

Riksförsäkringsverket har de senaste månaderna visat siffror som indikerar att sjukskrivningarna går ner, och Norrbotten följer trenden, enligt försäkringskassan i Luleå.

Christer Ejderberg, regionschef för Sif i Norrbotten menar att siffrorna inte stämmer. Han säger att antalet förtidspensionerade och personer med aktivitetsstöd har ökat, samtidigt som sjukskrivningarna gått ner. De sjukskrivna har antagligen bara flyttats över till de facken, menar han.

Men Georg Strömbäck på försäkringskassan menar att han i sina siffror, trots att han drar bort både det ökade antalet förtidspensionerade och de som får rehabiliteringsersättning kan se en liten minskning av sjukskrivningarna i Norrbotten. Av totalt ungefär 10 200 som är sjukskrivna i Norrbotten, har antalet sjukskrivningar minskat med ungefär 220 stycken.

En av anledningarna till att sjukskrivningarna kan ha minskat är att försäkringskassan arbetar efter en ny metod som går ut på att försäkringskassan fattar beslut snabbare.

- Färre slinker igenom nu, säger Georg Strömbäck på försäkringskassan.

Även om man gör det svårare för folk att bli sjukskrivna så finns problemet kvar, menar Christer Ejderberg på Sif i Norrbotten. Idag kostar alla sjukskrivningar i Norrbotten ungefär fem miljarder kronor per år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista