Orealistiskt med marint reservat i Bottenviken

- Greenpeace förslag att införa totalt fiskeförbud i stora delar av Bottenviken är orealistiskt. Det säger Bengt Kåmark, enhetschef på Fiskeriverket om miljöorganisationens förslag på omfattande marina reservat i Östersjön och Nordsjön. Syftet med reservaten skulle vara att skydda naturresurserna och motverka överfiske.

I rapporten skriver Greenpeace att ny forskning visar att havet kan återhämta sig och återfå en högre produktivitet om stora marina reservat inrättas. Runt reservaten förbättras efter hand fisket, vilket efter en tid skulle innebära bättre fångster. På så vis menar Greepeace att även yrkesfiskarna i längden skulle tjäna på det här.

Men fiskarna längs norrbottenskusten är minst sagt kritiska till Greenpeace förslag, och de får medhåll från Fiskeriverket.

- Ett totalt fiskeförbud i Bottenviken skulle innebära att fiskerinäringen längs Norrbottenskusten slås ut och det kommer att bli svårt att få tag på färs fisk. Då får vi börja importera fisk från andra länder, där vi inte alls har någon koll på hur fiskeriförvaltningen ser ut, säger Bengt Kåmark på Fiskeriverket.

Förutom fiskeförbud föreslår Greenpeace också ett förbud mot att utvinna alla andra naturresurser ur både Ööstersjön och Nordsjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista