Anders Wäppling är VD på IUC Norrbotten. Foto: Lena Sundqvist/Sveriges Radio.
Norrbotten

700 nya jobb - länet förebild

IUC projektskapade 700 jobb
1:42 min

Efter att ha genomfört ett framgångsrikt projekt inom utveckling och tillväxt på företag blir Industriellt utvecklingscentrer (IUC) Norrbotten nu en nationell förebild.

Projektet som heter Tillväxtmotor eller TM1 startades 2007 och avslutades vid årsskiftet. Nu har IUC kunnat se resultatet och det är ett glädjande besked.

Projektet har lett till över 700 nya jobb och 15 nya företag i Norrbotten inom branscherna trä, verkstad och IT/elektronik.

-- Vi trodde på modellen men vi trodde väl inte på sådana här resultat, säger IUC Norrbottens VD Anders Wäppling.

Projektet som kostade cirka nio miljoner kronor och finansierades av medfinansiärer, kommuner, landsting, företagen själva och även Eu-pengar har redan betalt tillbaka sig självt genom skatteintäkter från de nya jobben.

Nu har andra IUC-företag också börjat jobba efter modellen men än är det för tidigt att se hur resultaten ser ut där, men Wäppling tror att man kommer att se samma tendenser där också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".