Nya mitträcken som sparar liv

Antalet svåra olyckor har minskat radikalt sedan Vägverket började sätta upp mitträcke på större vägar. Enligt en undersökning som Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI, har gjort har antalet svåra olyckor halverats tack vare mitträcket.

Idag finns mitträcke på alla gamla motortrafikleder, på en stor del av E4:an och de större vägarna i landet, totalt handlar det om ungefär hundra mil väg runt om i landet som försetts med mitträcke.

- Hittills har det på dessa vägar inträffat nio dödsolyckor mot normalt 60, och ser man till döda och svårt skadade tillsammans har antalet olyckor halverats, säger Arne Carlsson, forskningsledare på VTI.

- Man kan nog säga att vägverkets satsning har gett mer än önskad effekt, säger Arne Carlsson, som menar att satsningen på mitträcke är den mest kostnadseffektiva man kan göra för att minska antalet svåra olyckor.

De svåra olyckorna har alltså minskat, men däremot är det vanligt att trafikanter kör på mitträcket. Här är det dock ovanligt med personskador, enligt Arne Carlsson.

I Norrbotten inleds inom kort arbetet med att sätta upp mitträcke på E4:an mellan Persön och Råneå. Enligt Vägverkets planer ska hela E4:an förses med mitträcke, enligt Åke Lindmark, ställföreträdande regionchef på Vägverket region norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista