1 av 2
Interiör från Nederluleå kyrka i Gammelstad. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
2 av 2
Bengt Ersson, kanslichef Nederluleå kyrka.
NORRBOTTEN

Kyrkans elräkning halverades

"Svårt göra dörrar som sluter tätt"
1:44 min

Genom att sänka grundtemperaturen i kyrkorna skulle församlingarna i snitt kunna dra ner sina energikostnader med närmare en tredjedel. Och detta utan att förstöra kulturhistoriskt värdefulla föremål.

Det visar en kartlägging som gjorts i stiftet och som P4 Norrbotten berättat om tidigare.

En av de församlingar som redan kommit igång med energieffektivseringar är Nederluleå församling med Gammelstads kyrka i spetsen. Här har man till och med lyckats halvera sin elräkning.

– Det är svårt att göra dörrar som sluter tätt, förklarar församlingens kanslichef, Bengt Ersson.

En av tre ytterdörrar i Gammelstads medeltida kyrka som kyrkorådet nu funderar på om man skulle kunna göra en smartare energilösning för.

Listerna är inte helt täta och det läcker in kalluft. Samtidigt så planerar man också att koppla in klockringningen i kyrkotornet till kyrkans högtalare - vilket gör att man inte skulle behöva öppna ytterdörrarna ut mot vinterkylan, berättar kanslichefen Bengt Ersson.

– Och att hålla dörren öppen i tre till fem minuter en dag när det är 35 grader ute, det gör att vi får ett oerhört utsläpp av varmluft från kyrkan.

Här i Norrlands äldsta medeltida kyrka från 1492 har Nederluleå församling redan satsat en hel del på energieffektivisering. Och det här är något som samtliga församlingar i Norrbotten och Västerbotten uppmanas att göra mer av efter att stiftet har gått igenom kyrkobeståndet och räknat ut att man i snitt kan man spara 30 procent av elkostnaderna.

I just den här kyrkan har elräkningen, tack vare investering i bergvärme, halverats från 20 000 kronor i månaden till 10 000 kronor.

– Vi är otroligt glada över det, konstaterar Bengt Ersson.

En viktig framgångsfaktor har varit att ha en egen fastighetstekniker i församlingen som kunnat räkna på just energibesparingarna:

– Och det är klart att det är en oerhört viktig resurs för att kunna göra det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".