Storsatsning på kollektivtrafik i gränskommunerna.

Samordna kollektivtrafiken mellan Sverige och Finland och ge större möjlighet till arbetspendling.

Det är något som Östra Norrbottenprojektet vill undersöka.

I höst hålls ett stort seminarium om möjligheterna att samordna kollektivtrafiken mellan Sverige och Finland. Det blir upptakten till en storsatsning på kollektivtrafiken i gränskommunerna i Tornedalen.

- Vi har fått ett uppdrag att titta på hur kollektivtrafiken ser ut mellan fyra kommuner i östra norrbotten, om det är möjligt att arbetspendla och studera på de här orterna. Vi har även vidgat projektet till att titta på hur det ser ut på den finska sidan, säger Åke Hagström samordnare för Östra Norrbottenprojektet.

Östra Norrbottenprojektet är en tvåårig aktivitet som går ut på att vaska fram vad fyra kommuner i östra norrbotten -  Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå - kan göra tillsammans för att ta tillvara sina resurser på ett effektivt sätt. Ett sådant exempel är kollektivtrafiken som man vill försöka samordna på ett bättre sätt. Enligt Åke Hagström skulle det ge möjlighet till arbetspendling och tillgång till en betydligt större arbetsmarknad.

- Det finns ju stora arbetsplatser i Torneå och Kemiområdet. Samtidigt ökar turismen på den finska sidan inom Pajalaområdet och där skulle man kunna ha arbetspendling från svenska kommuner över till finska arbetsplatser, säger han.

I augusti planeras ett stort seminarium om detta med representanter från Sverige och Finland, bland annat landshövdingarna, trafikansvariga på vägverket samt länsstyrelsen och från kommuner på båda sidor om gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista