Erik Hagenrud, Exportrådet Foto: Inger Marklund SR
NORRBOTTEN

Länets export ökar mest

"Otroligt glädjande, starka siffror"
1:40 min

Norrbottens län toppar Sveriges exporttillväxt mellan 2009 och 2010.  Därmed har länet raderat ut effekterna av finanskrisen.

Exportvärdet i pengar steg med hela 43 procent och Norrbotten exporterade för drygt 37 miljarder kronor. 

Som tidigare är det basindustrin som står för största tillväxten. Men en tydlig trend är att små företag allt mer söker sig ut på exportmarknaden.

De har mer än fördubblat sin export under en tioårsperiod.

Tittar man på exportvärde per capita, per person, så ligger Norrbotten tvåa i Sverige efter Västra Götaland.

– Norrbotten har hämtat in lågkonjunkturen från 2009 mer än andra län, förklarar Erik Hagenrud från Exportrådet i Norrbotten som tillsammans med SCB, Statistiska Centralbyrån, står bakom siffrorna.

– Norrbotten är ett globalt län, antalet företag som exporterar har ökat och vi ska vara stolta att vi svarar för de här i särklass största exportökningarna i Sverige. Att vi svarar för landets inkomster och utveckling i denna omfattning, säger Erik Hagenrud.

Antalet exportföretag i Norrbotten ökade de senaste tio åren från 438 till 908 företag.

Fyra av de tio största exportmarknaderna finns nu utanför EU och Europa, som traditionellt är Sveriges starkaste mottagarländer.

– Det är viktigt att finnas på tillväxtmarknader utanför Europa för att vara konkurrenskraftiga, säger Erik Hagenrud, Exportrådet.

Sveriges tio största exportmarknader

I tur och ordning:
Tyskland
Finland
Nederländerna
Saudiarabien
Storbritannien
Turkiet
Kina
Egypten
Norge
Qatar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".