Ökning av droger i länet

Det finns gott om narkotika i Norrbotten, enligt narkotikapolisen i länet. Det handlar delvis om att ungdomar använder mer narkotika men också att partydrogandet bland vuxna ökar. Något som märks på missbruks- och beroendeenheten i Luleå.

Mona Berggren är sjuksköterska och behandlingsassistent på enheten, hon är orolig över utvecklingen. Till missbruksenheten kommer i huvudsak vuxna över 18 år  för avgiftning och behandling,  men Mona Berggren får också ta emot allt yngre patienter.
- Det finns nog inte en enda skola i Luleå som är förskonad från hasch, berättar hon.

Hasch och amfetamin hör idag till dom vanligaste drogerna i Luleå och framförallt amfetamin hör till de droger som används i festsyfte, så kallat partydrogande. Då handlar det ofta om vuxna människor som är socialt etablerade med jobb och familj:
- Det finns en stor grupp av människor som använder droger ute på krogarna istället för alkohol, berättar Mona Berggren.
Riskerna med partydrogande är inte att leka med, man utvecklar snabbt ett beroende. Har man otur kan man på grund av drogen fastna i en livslång psykos.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".