1 av 2
Elaine Bergqvist och intresserade studenter vid boksigering.Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 2
Retorikexperten Elaine Bergqvist. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
LULEÅ

Tala rätt kan hjälpa karriären

"Argument fungerar bäst"
6:54 min

Att prata på ett snyggt sätt kan hjälpa till när man ska göra karriär. Det var iallafall budskapet när universitetet i Luleå idag arrangerade en karriärdag där studenter i en fullsatt aula inspirerades i konsten att tala väl, eller "snacka snyggt" som retorikexperten Elaine Bergqvist uttrycker saken.

Elaine Bergqvist är retorikkonsult, känd bland annat från Sveriges television där hon medverkat som expert när det handlat om till exempel den politiska retoriken i samband med valet.

Idag besökte hon Luleå tekniska universitet under en så kallad karriärdag som arrangerades för studenter.

Konsten att tala inför en publik är viktig inom de flesta brancher, eller "Snacka snyggt" som henne senaste bok heter. En omskrivning för modern retorik.

– Snacka snyggt handlar helt enkelt om att lära sig att under en kort tid presentera det bästa av sig själv och få folk att lyssna på det man har att säga, säger retorikexperten som kan konsten att fånga sin publik.

Kön ringlade sig lång när Elaine Bergqvist efter föreläsningen sålde sin bok till studenterna. Men många kom även fram bara för att tacka för inspirationen eller helt enkelt be om konkreta tips angående allt från kläder, till hur man snabbt presenterar sitt budskap när man bara har ett par minuter på sig.

Elaine Bergqvist lyfte även fram argumentationsteknik i sin föreläsning. Något som bland annat studenten Lisa Rohnstad tog fasta på.

– Jag tar med mig massor från föreläsningen, men jag tänker mycket på det här med förakt och förslag, säger hon.

Förakt contra förslag handlar om olika vägar att argumentera. Antingen väljer man att racka ner på den andra sidan eller också lyfter man fram visionen kring det man vill.

Elaine Bergqvist förordar den andra varianten och ger ett konkret tips till alla som vill argumentera för en idé.

– Folk vill veta "varför ska jag tycka som du". Säg inte bara "så här måste det vara". Dra upp rimliga skäl som övertygar om din sak, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".