1 av 3
Många gulmärkta sommardäck i däckhotellet trots att det är den 15 april. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 3
Krister Åström i däckhotellet. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
3 av 3
Fredrik Olsson kontroller lufttrycket på sommardäcken. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Norrbotten

Sista dagen med dubbdäck

"En stressig dag"
1:17 min

Idag är det sista dagen för säsongen som man får köra med dubbdäck på Sveriges vägar. Och det är bråda dagar på däckverkstaden vi besöker i Luleå.

98 procent av alla norrbottniska bilägare kör med dubbdäck under vintern. Det innebär att det är många som enligt lag ska skifta till sommardäck senast idag den 15 april. Om man nu inte räknar med att köra i vinterväglag, till exempel under en påskvecka till fjälls. Vid en kontroll är det polisen som avgör om det är motiverat med dubbdäck eller inte.

- Men jag tror inte alla ska till fjälls; jag tror helt enkelt att folk är senare än de borde med att byta, konstaterar Krister Åström när han blickar ut över hyllorna och travarna med däck i däckhotellet vi besöker.

Forfarande är det många gulmärkta sommardäck på hyllorna, vilket innebär att folk forfarande kör runt med dubbdäck på de torra asfaltsvägarna vid kusten.

Krister Åström räknar med mycket jobb även under helgen, när många däckverkstäder håller öppet. Han har på sig handskarna för att börja med rengöringen av de vinterdäck som ska märkas och upp på hyllorna för förvaring.

Ute i verkstaden skiftar hans kollega Fredrik Olsson till sommardäck på en blygrå Golf.

- Det har varit en stressig vecka, berättar Fredrik Olsson medan han kontrollerar lufttrycket. Några få var tidigt ute men de flesta har kommit dom senaste dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".