Bättre säkerhet på Kola kärnkraftverk

Svenska kärnexperter vill förbättra säkerhetskulturen vid kärnkraftverket på Kolahalvön och satsa på långsiktighet i sina projekt. Nu prioriterar Svenska kärnkraftsinspektionen SKI det ryska närområdet från att tidigare satsat mest i Baltikum.

Sen 1997 har flera tekniksatsningar gjorts vid Kola kärnkraftverk, nu är det säkerhetsmedvetandet som måste höjas menar Ervin Liszka, projektledare inom svenska kärnkraftsinspektionens internationella säkerhetsprojekt SIP.

- Det som kvarstår är förbättring av det som kallas säkerhetskultur, det är den mänskliga delen, som har orsakat de största katastroferna i världen, Three Miles Islands och Tjernobyl, säger han.

Under de år sen 1997 som svenska kärnkraftsinspektionens internationella kärnsäkerhetsprojekt SIP varit verksamt på Kola kärnkraftverk tillsammans med amerikaner, norrmän och finnar, har en hel del tekniska förbättringar gjorts vid verket. Det handlar till exempel om att få igång hjälpmatarsystem för vatten, automatisk start av dieselgeneratorer för reservkraft och olika brandskyddsåtgärder. Men nu vill alltså SIP satsa på att förbättra säkerhetskulturen vid verket och det är ett arbete som tar tid menar Ervin Liszka.

I höst väntas utrikesdepartementet ta ställning till om man ska finansiera fortsatta, långsiktiga kärnsäkerhetsprojekt vid Kola kärnkraftverk och Ervin Liszka är förväntansfull. - Jo det är svårt att säga men som vi kan se det så är attityden positiv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista