Junilistan ingår i splittrad grupp i EU-parlamentet

På tisdagen började det nya EU-parlamentet sitt arbete med sammanträde i Strasbourg. Där finns för första gången Junilistans ledamöter från Sverige.

En av dem är pitebon Helene Goudin, som säger att det har varit rörigt att ordna allt det praktiska, bland annat med kontorslokal i Bryssel.

Junilistan har tre EU-parlamentariker och det är Helene Goudin, Lars Wohlin och Nils Lundgren. De ingår i en nybildad grupp på 33 ledamöter i parlamentet och i den finns bland andra Junibevegelsen i Danmark och engelska Independence party. Den kallas för Oberoende-Demokratigruppen, och att den har två namn beror på splittring i gruppen. Den ena falangen vill att det egna landet ska lämna EU, medan den andra vill påverka EU inifrån.

Junilistan tillhör den senare gruppen. Helene Goudin tycker ändå att det går bra att samarbeta i gruppen och arbetet går bland annat ut på att det ska hållas en folkomröstning om EU.s nya grundlag och att EU inte ska bli en överstatlig organisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista