1 av 2
Lulebos styrelse får inte fortsätta. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Lulebos redovisning av merkostnader. Klicka på bilden för att läsa hela skrivelsen
Luleå

Kritiserad Luleboledning får gå

"Inget förtroende"
1:56 min

Det står nu klart att styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Lulebo inte längre får sitta kvar. Detta efter att styrelsen för flera år sen godkänt förmånliga pensionsavtal för Lulebos ledning utan att informera ägaren tydligt om detta.

Hela styrelsen - med ett enda undantag - har i praktiken förlorat ägarens förtroende, förklarar kommunalrådet och styrelseordförande för Luleå kommunföretag, Karl Petersen.

– Den styrelse som sitter nu kommer att lämna och då väljer fullmäktige en ny styrelse.

Och om de inte hade gått självmant?

– Då hade vi inte haft nåt förtroende för dem, säger Karl Petersen.

I helgen blev det känt att ordföranden för Lulebos styrelse, socialdemokraten Kjell Mickelsson och ledamöten Krister Hammarbergh väljer att inte ställa upp till omval. Och nu efter helgen förklarar alltså ägaren, en enad koncernstyrelse i Luleå kommunföretag AB, att den inte hade haft förtroende för de ledamöter i styrelsen som var med och fattade beslut om de kritiserade pensionavtalen. Det innebär samtliga ledamöter i Lulebo, förutom den relativt nytillträdde socialdemokraten Ingwar Edelswärd.

Ägarens representant, kommunalrådet Karl Petersen, är tydlig och kallar de kritiserade pensionsavtalen för Lulebos ledning för hemliga avtal. Detta eftersom Lulebos styrelse inte följt den samrådsprincip som handlar om ägaren ska informeras om såna här uppgörelser. Avgående ordföranden i Lulebo, Kjell Mickelsson, kritiserar å andra sidan Karl Petersens ledarstil.

De kritiserade pensionavtalen som ägaren nu idag beslutat om ska omförhandlas - i praktiken rivas upp alltså - går i huvudsak ut på att vd Anders Sandberg får gå med full pension vid 62 års ålder - och övriga 7 chefer i ledningsgruppen vid 63 års ålder. Skulle de här avtalen fullföljas skulle det kosta skattebetalarna och Lulebo närmare 10 miljoner extra.

Nu är tanken att en del av det som redan utbetalts för vd:n i pensionspremier till och med ska återbetalas, förklarar Bernt Grahn, vd för Luleå kommunföretag. Och i slutändan kommer den här lösningen med omförhandling av avtalen inte kosta skattebetalarna mer i slutändan, bedyrar han.

– Det kommer inte bli dyrare i alla fall, säger Bernt Grahn.

En ny styrelse för Lulebo kommer troligtvis att utses av kommunfullmäktige i slutet av maj, förutsatt att det inte hinns med på kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av den här månaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".