1 av 2
Broschyrer på Luleås ungdomsmottagning. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Barnmorskan Maria Karlström. Foto: Erica Larsson/Sveriges Radio.
LULEÅ

Satsning på manlig gynekologi

Hör ungdomsmottagningen som satsar på manlig gynekologi
1:13 min

Killarna fortsätter att lysa med sin frånvaro i stor utsträckning på ungdomsmottagningarna i landet, så även i Norrbotten. Men nu gör ungdomsmottagningen i Luleå en ny sytsning för att nå fler manliga besökare och för att höja kompetensen gällande andrologi, som är killars motsvarighet till gynekologi.

--Nu till hösten skickar vi iväg vår skolsköterska för att läsa en andrologiutbildning på 7.5 poäng i Göteborg, berättar Maria Karlström på ungdomsmottagningen i Luleå.

Få killar på ungdomsmottagningar
2008 fann socialstyrelsen att andelen manliga besökare på ungdomsmottagningarna i Sverige bara var 15 procent.

-Vi vill att fler killar kommer hit och hoppas på ett trendbrott genom det här, säger Maria Karlström.

Försummad jämställdhetsfråga
Och i den stora studien om ungas sexualvanor som presenterades på DN debatt här om veckan kom man fram till att ungdomsmottagningarna måste göras attraktiva även för unga män, eftersom det är en helt försummad jämställdhetsfråga.

Och nu efterfrågas ökad kompetens i andrologi, alltså motsvarigheten till kvinnans gynekologi och strategisk satsning på manlig personal.

--Vi har ingen manlig anställd än så länge men jag tycker i första hand att det är en fråga om kompetens, oavsett om det är en kvinna eller man som möter de här ungdomarna, säger Maria Karlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".