Länsantikvarie varnar för stölder i kyrkor

I Västerbotten och Jämtland har värdefulla föremål stulits ur kyrkor och nu varnar jämtlands biträdande länsantikvarie för att även Norrbottens kyrkor kan utsättas för samma sak.

Ola Hanneryd, biträdande länsantikvarie i Jämtlands län tycker att de kyrkoansvariga i Norrbotten har anledning att oroa sig vad gäller stölder av värdefulla föremål. Han menar att församlingarna måste ställa in sig på att det här är en aktuell hotbild.

- När kyrkorna i mellannorrland har blivit utplundrade på intressanta föremål, så kommer blickarna att vändas mot grannlänen, dvs norrut, västerut och söderut, säger han.

Jan Hällström vaktmästare i Luleås domkyrka är inte orolig för att värdefulla föremål ska stjälas. Kyrksilvret är nämligen instängt bakom en tjock dörr i plåt som är brandsäker och även nyckeln är säkert förvarad.

- Det är omöjligt, den är inlåst och när de väl kommer in går larmet direkt så de hinner nog inte leta fram nyckeln, säger han.

Enligt en sammanställning som riksantikvarieämbetet har gjort så har det sen 1994 stulits 250 föremål av stort kulturvärde i Norrlands kyrkor.

- Det är föremål av väldigt högt kulturhistoriskt värde, säger Ola Hanneryd, biträdande länsantikvarie i Jämtland som anser att stöld av 250 värdefulla föremål i Norrland är detsamma som en systematisk utplundring av det norrländska kulturarvet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista