1 av 4
Energiförbrukningen i restaurangen och de kontorslokaler som Norrbottensmusiken hyr i Kulturens Hus. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio
2 av 4
Lotta Rova har sparat energi i de kontorslokaler som Norrbottensmusiken hyr i Kulturens Hus. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
3 av 4
I foajén till Kulturens Hus ser man staplarna över den momentana energiförbrukningen.Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
4 av 4
Marianne Palovaara, projektledare för Save Energy, nöjd med energibesparingen i Kulturens Hus. Foto:Lena Callne
LULEÅ

Medvetenhet sparar energi

"Klart man tittar lite extra"
1:55 min

I delar av Kulturens hus i Luleå har man kunnat dra ner upp till 25 procent av energiförbrukningen, och det bara genom att berörd personal kunnat se sin egen energiförbrukning genom staplar på en monitor.

Under snart två år har projektet EU-projektet "Save Energy" pågått i Luleå, samt fyra andra städer i Europa. Helsingfors, Lissabon, Leiden och Manchester.

I sommar avslutas projektet och då ska den slutgiltiga summeringen vara klar, men redan nu kan Marianne Palovaara, projektledare i Luleå, rapportera om glädjande noteringar i Luleå.

– Trots att vi var sena i starten har det gått riktigt bra. Förra månadens mätning visade till exempel på 25 procent lägre energiförbrukning än samma period före projektet drog igång, säger hon.

Restaurangen och kontorslokalerna som hyrs av Norrbottensmusiken är de delar av verksamheten i Kulturens Hus som ingått i projektet.

Besparingarna handlar inte om värme eller ventilation som fastighetsägaren styr, utan helt enkelt om de åtgärder som personalen själva kan påverka.

Exempelvis hur mycket varmvatten som förbrukas, hur många ugnar som är igång parallellt i köket och hur många datorer som lämnas i standby-läge. Energiförbrukningen i lokalerna har visualiserats för personalen genom lättbegripliga staplar på en monitor.

– Det är klart man har tittat på skärmen och funderat på orsaken om energiförbrukningen rusat uppåt. Det har hänt att vi gått runt och stängt datorer som varit i standby-läge och direkt kunnat se hur stapeln minskat, säger Lotta Rova som arbetar med administration vid Norrbottensmusiken.

Någon annan belöning än vissheten om att man faktiskt gör en insats för den globala situationen har inte förekommit.

– Visionen är förstås att det ska vara drivkraften, men det är klart att det för fastighetsägare även handlar om ekonomiska incitament, säger Marianne Palovaara.

Hur mycket besparingarna inneburit i reda kronor är ännu inte klart, men Tekniska förvaltningen är ändå så nöjd med resultatet att projektets verksamhet ska permanentas i Kulturens hus. Det vill säga man ska fortsätta med mätningarna och de visuella staplarna.

– Vi vill se om de positiva beteendeförändringarna håller i sig även när projeketet är slut och det mediala intresset svalnat. Om det är så blir det även intressant att sprida mätningarna till andra verksamheter och förvaltningar, säger Marianne Palovaara.

Lotta Rova vid Norrbottensmusiken tror att beteendeförändringarna sitter i ryggmärgen efter året med projektet. Till exempel när det handlar om att slå av datorerna när man går hem för dagen. Däremot är hon tveksam till att staplarna behövs efter projektets slut.

– Det finns en risk att man blir lite blasé. Det kanske skulle vara effektiva att släcka dem ett halvår och sedan återinföra igen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".