Vaccinering av missbrukare på häktet i Luleå

Nu ska missbrukare som tas in på häktet i Luleå vaccineras mot hepatit B, som är ett slags gulsot. De som erbjuds vaccinering lider oftast redan av en annan form av gulsot, nämligen hepatit C och genom satsningen vill häktet att missbrukarnas sjukdomstillstånd inte ska förvärras. Det säger sjuksköterskan Gun-Britt Sundin.

De som erbjuds vaccinering lider oftast redan av en annan form av gulsot, nämligen hepatit C och genom satsningen vill häktet att missbrukarnas sjukdomstillstånd inte ska förvärras. Det säger sjuksköterskan Gun-Britt Sundin.

Hepatit B och C sprids bland missbrukare, som injicerar narkotika och kan leda till allvarliga sjukdomar, som skrumplever och levercancer.

Nu förekommer det redan söderut att missbrukare, som hamnar i häktet, vaccineras mot hepatit B och missbrukarna verkar inte ha något emot vaccineringen, säger Gun-Britt Sundin, som säger att det är ganska många, som skulle beröras av vaccinering på häktet i Luleå. Det finns även funderingar på att låta intagna på ungdomsanstalten också vaccineras.

Men vaccineringen skulle inte bli obligatoriskt för de intagna, utan helt frivillig.

Verksamheten beräknas komma igång i höst, men förutsättningen är att häktet får tag på läkare. Hitills har det inte gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista