Doris Thornlund, huvudsekreterare i den nya jämställdhetsdelefationen och även chef för länsstyrelsens enhet för social hållbarhet i Norrbotten.Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Dags för de norrbottniska männen att förändra sig

Nu ska jämställdhetsarbetet drivas framåt
1:24 min

I flera år har jämställdhetsdelegationen på länstyrelsen i Norrbotten legat i dvala. Men nu har har en helt ny delegation tillsatts med hälften kvinnor och hälften män, för att återuppta jämställdhetsarbetet på allvar i länet.

--Vi har gjort ett mer selektivt urval den här gången och valt ut personer som redan engagerat sig i jämställdhetsfrågor i Norrbotten, säger Doris Thornlund är huvudsekreterare i delegationen.

Det har funnits en jämställdhetsdelegation på länstyrelsen sen 2004 men ända sen 2009 har delegationen varit helt inaktiv.

--Vi har helt enkelt inte haft tid och därför har den legat i träda kan man säga, berättar Doris Thornlund.

Den nya jämställdhetsdelegationen kommer nu ha sitt första möte den 17 maj.

--Vi måste börja titta mer på det här med maskuliniteten i Norrbotten. Tidigare har man förväntat sig att det är kvinnorna ska förändra sig för att att det ska bli mer jämställt, därför måste vi nu lägga ett större ansvar på männen, säger Doris Thornlund.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke, Handelskammarens VD Andreas Lind och Röda Korsets Ullrika Åström är några av dem som fått en plats i den nya jämställdhetsdelegationen.

--Vi vill ha aktiva delegater och Ullrika har ju utbildat i jämställdhetsfrågor på många arbetsplatser i länet, Andreas har engagerat sig i diskussionen om hur männen kan förändra sig och Yvonne har kämpat för att kvinnor ska ha rätt till heltid, så vi har mycket höga förväntningar, säger Doris Thornlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".