Fortsatt ökning av sorkfeber i länet

Antalet anmälda fall av sorkfeber forsätter att öka i Norrbotten. Hittlills i år har 62 fall påträffats, jämfört med 13 fall förra året vid den här tiden. - Vi är inne i ett sorkår just nu, säger Anders Österlund som är smittskyddläkare i Norrbotten och inte alls förvånad över ökningen.

- Antalet fall av sorkfeber varierar från år till i år, men när det är mycket skogssork ser man fler fall av sjukdomen, fortsätter Anders Österlund.

Sorkfeber är en infektionssjukdom som förekommer hos sorken men som kan överföras till människan. Viruset finns i sorken urin, saliv och avföring. Febern smittar bland annat via dammpartiklar som innehåller virus och när det dammiga uthuset städas ur kan man bli smittad.

Intensiteten på sjukdomen varierar, ofta är det en lindrig form med influensalinkande symptom. Men de svåraste fallen kräver intensivvård och respirator.

För att undvika viruset bör man vara försiktig så det inte yr upp för mycket damm när man städar. Vid lövräfsning kan man till exempel vänta tills det har regnat. 

- Det finns inga vetenskapliga bevis för att munskydd hjälper, men andas man in mindre damm så är ju risken att smittas mindre, säger smittskyddsläkare Anders Österlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista