huvudman, anonym. Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio
NORRBOTTEN

Dottern får inte träffa sin god man

"Mamman oroas över dotterns kontakt"
1:53 min

Många funktionshindrade kan behöva en god man, men det finns inga begränsningar på hur många huvudmän en god man kan ha. I ett fall som Norrbottensnytt har tittat på har god mannen 25-35 stycken.

En ung funktionshindrad kvinna har inte fått något hembesök av sin god man. De har bara haft ett första möte.

Hennes mamma som vill vara anonym är oroad.

– Jag har hört att hon har mellan 25-35 stycken och det är alldeles för många. Hon har inte tid att engagera sig i dem, säger mamman.

Eftersom en god man i princip kan ha hur många uppdrag som helst så räcker tiden inte alltid till för alla huvudmän. Så upplever i alla fall mamman det i det i sin dotters fall.

Hon berättar hur hennes funktionshindrade dotter ibland har svårt att förstå varför de måste vänta på ett besked från god mannen. Till exempel då hon ville köpa en ny soffa till sitt nya boende.

– Hon förstår inte att hon måste vänta en vecka till, för nu har din god man inte tid. Att hon ska ha jullov. Eller att hon kanske är borta och inte har tid att föra över pengar. Min dotter förstår inte vad vad det är att vänta en vecka. Det är ju länge för henne. Varför får jag inte nu mamma brukar dottern fråga, säger mamman.

God mannen har i det här fallet inte gjort sig besväret att göra ett hembesök hos sin huvudman, som bott i eget boende sedan i januari.

Men mamman, hon vet hur det egentligen borde vara.

– Jag vet att det står i lagen att man ska ha så många huvudmän att man kan sköta sitt ordentligt, säger hon.

Inger Fältros Lundgren som är sekreterare hos överförmyndarnämnden håller med det mamman säger.

– Ja, hon tycker ju att hon har för många uppdrag. Det är ju som mamman säger i inslaget. Man ska inte ha fler än man klarar av att sköta. Så det är det som är utgångspunkten. Man måste givetvis besöka huvudmannen någon gång eller ha telefonkontakt med personen, säger Inger Fältros Lundgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".