1 av 6
Jörgen Hedman, styrelseordförande i Vuollerim Friskola AB. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio
2 av 6
Stefan Andersson (S)
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6
JOKKMOKK

Friskola fortsätter utmana

"Svårt hålla kvalitén på undervisningen"
1:20 min

Vuollerims friskola AB gör nu ett nytt försök att få tillstånd att ha fler årskurser än idag. Får bolaget tillstånd att utöka med årskurserna fyra och fem ökar kostnaderna för kommunen.

Vuollerims friskola AB konkurrerar inte med kommunen om eleverna i årskurs sex till nio, för kommunen har lagt ned högstadiet i byn.

Elever i de yngre årskurserna - från förskola till och med femman - går i kommunens skola i Vuollerim. Därför är Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson (S) emot att friskolan ska plocka ännu fler elever i byn.

– Om vi skulle tappa elever i de årskullar de sökt tillstånd för, så blir det svårt att hålla kvalitén på undervisning och det blir väldigt kostsamt för kommunen, säger Jokkmokks kommnalråd Stefan Andersson.

Skolverket sa nej till Vuollerims Friskolas ansökan om att få bedriva undervisning från förskolan till nian, men aktiebolaget som driver skolan ger alltså inte upp i försöken att få fler elever än de 38 som finns där idag.

Jörgen Hedman, som är friskolans styrelseordförande, säger att man måste ha minst 30 elever för att skolan ska överleva ekonomiskt.

– Vi ser möjligheten att få tillstånd för årskurserna 4 och 5, eftersom skolan går tillbaka till det gamla systemet med olika stadier. Då tycker vi att de kan gå hos oss, säger Jörgen Hedman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".