Elimport mitt i sommarregnet

Trots att det är sommar och trots att det regnat ordentligt de senaste veckorna importerar Sverige el och den här importen bromsar möjligheterna att sänka priset.

I Norden delar vi på den el som produceras i Sverige, Norge, Finland och Danmark, men den räcker inte till. Den här veckan - mitt i sommaren - importerar Sverige el från Tyskland, Polen och Ryssland. Priset på den här importerade elen styr det pris konsumenterna får betala.

Många frågar sig hur elpriset kan stiga när regnet öser ned och kraftverksdammarna fylls på, men elpriset på den gemensamma nordiska elmarknaden har faktiskt sjunkit de senaste veckorna - tack vare regnet.

Kraftverksdammarna är långt ifrån fulla. Nivåerna är visserligen högre än förra sommaren men lägre än den långsiktiga medelnivån.

För att klara vinterns behov får elproducenterna göra som ekorrarna - samla på lager som räcker fram till snösmältningen, det säger Bo Källstrand VD för Svensk Energi.

- Det gäller att ha så mycket vatten som möjligt i magasinen innan det blir frost, för det är under sommarhalvåret som tre fjärdedelar av allt vatten rinner till, säger Bo Källstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".