Hemvärn kallas in för hjälp vid översvämmning

Nivån i Torneälven kommer att fortsätta att stiga troligen minst ett dygn till även om nivån i Torneträsk nu nått sin kulmen. Den bedömningen gör räddningsledningen i Kiruna som nu hört sig för hos försvarsmakten om hjälp från hemvärnet.

Hans Stenmark räddningsledare i Kiruna kommun berättar att det hela tiden kommer in rapporter från fastighetsägare som drabbats av översvämmingen, fritidshus som omflutits av vatten och fastigheter som fått sina källare vattenfyllda. Nu på eftermiddagen ska man flyga över området för att få bättre överblick över skadorna.

Det kommer också rapporter om att vattennivån börjar stiga längre ner längs Torneälven i höjd med Vittangi. Hans Stenmark säger att det kan finnas risk för översvämmningskador även där.

- Det finns risker ja, det kan mycket väl stiga såpass, det är många hus i Vittangi som ligger väldigt lågt och vi måste hålla uppsikt där och se hur mycket det stiger, säger han.

Problemen är såpass allvarliga längs älven, särskilt i Jukkasjärvi, att man nu begärt hjälp via försvaret.

- Hemvärnsgruppen har vi nu beslutat att försöka få ut med tanke på hus i Jukkasjärvi som är på väg att få vatten i källare, säger han.

Stenmark väntar nu besked från försvaret om hur många hemvärnsmän som kan ställa upp och hjälpa till med utpumpning och invallning för att stoppa vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista