Lule älv snyggas upp

Nu ska delar av Lule älvs strand röjas upp och bli snygg för turister och norrbottningar.

Det är till en början med en sträcka på drygt en kilometer vid Sävast som ska röjas från buskar, bråte och sly.

Området som ska röjas är drygt en kilometer långt. Det är den sträckan av Lule älv som man kan se när man kör längst med riksväg 97 mot Boden. De som tagit fram förlaget är LRF Boden som sedan kontktat Boden kommun som sammarbetspartner. Skogvårsstyrelsaen kommer utföra arbetet. Målet är en vacker älv som både norrbottningar och turister kan njuta av. I dagsläget är älven till stor del skymd av buskage.

Röjningsarbetet startar i början av augusti. Boden kommun och länsarbetsnämnden betalar städkalaset. Största delen av pengarna går till skogarbetarnas löner. Bodens kommunalråd Olle lindström har stora visioner för älvområdet. Han berättar att det finns planer på att rensa hela Lule älvs strand, ända fram till Bodens kommungräns. Steg två skulle vara att börja bygga tjusiga villor nere vid älven:

- Eftersom det är en stor efterfrågan på tomtmark vid vattnet så planerar vi att börja bygga så fort det är möjligt, säger  han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista