Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
NORRBOTTEN

Missbruksvård i förändring

"Kompetens går förlorad"
1:33 min

En ny lag om missbruks- och beroendevård bör införas, enligt regeringens utredare Gerhard Larsson. Han vill att landstinget tar över behandlingen av missbrukare från kommunerna.

Något som Maria Numan, ställföreträdande chef på missbruksenheten i Boden är skeptisk till.

--Vi är många som befarar att det då finns en risk för att kommunernas stora kompetens går förlorad, säger Maria Numan.

Liknande förslag tidigare

Nyligen föreslog samma utredare att landstinget ska ta ansvar för alla läkemedelsberoende patienter.

Nått som skulle bli svårt utan ett samarbete med kommunerna enligt Stefan Bergström som är divisionschef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten.

--Annars kommer vi inte klara av det här på ett bra sätt, sa Stefan Bergström då.

Ett steg längre

Men nu tar alltså regeringens utredare det hela ett steg längre och föreslår att landstingen även ska ha huvudansvaret för all missbruksvård.

Vilket innebär att kommunerna framöver bara ska koncentrera sig på att hjälpa till med boende eller annat under behandlingen eller efter den.

--Jag tycker det är tråkigt om kommunernas arbete med missbrukare ska reduceras till boende, sysselsättning och ekonomi, säger Maria Numan.

Många svenskar missbrukar

Omkring en halv miljon svenskar missbrukar eller är beroende av alkohol, narkotika, läkemedel eller dopningsmedel.

Minst lika många befinner sig i riskzonen att fastna i ett missbruk.

Men tillgängligheten till vård är väldigt olika i landet och många missbrukare blir utan vård när landstingen och kommunerna misslyckas med att samordna stöd och behandling, vilket alltså Gerhard Larsson menar kommer förändras om landstingen tar över.

--Jag tror inte lösningen är så enkel för det ser ju faktiskt olika ut på landstingen runt om i Sverige också, jag tror snarare på att gå en medelväg där man ökar, förbättrar och fördjupar samarbetet mellan kommuner och landsting, säger Maria Numan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".