Inget regn och sjunkande vattenivåer bedömer hydrolog

Mycket tyder på att det inte blir något regn i helgen vilket innebär att vattennivåerna i Torneälven börjar sjunka. Den bedömningen gör SMHI:s hydrolog Maud Nilsson.

- Ja det verkar som det är ett högtryck där uppe nu och det kommer att ligga kvar och hålla emot, det verkar som det inte blir någon nederbörd av större mängd förrän framemot måndag, säger hon.

Hur senariot exakt ser ut för vattenflödet nedströms Torneälven och biflödena de närmaste dagarna och även Kalix älv håller SMHI på att räkna på just nu. I eftermiddag tror Maud Nilsson att det går att göra en bedömning av hur vattensituationen kommer att se ut lite längre ner mot Pajala kommun. Det görs med hjälp av en hydrologisk modell där man för in tidigare års observationer och aktuella väderdata.

- Den ger ju tendenserna ganska så bra, om den viker eller stiger, så den är relativt säker, säger hon.

I början av nästa vecka väntas ett regnområde från söder men Maud Nilsson väntar sig inga större regnmänder i norr och hon är optimistisk inför nästa vecka.

Enligt Räddningstjänsten i Kiruna har vattenflödena i Torneälvens översta delar börjat skjunka. I byn Vittangi, några mil nedströms Jukkasjärvi stiger vattnet fortfarande men inte lika snabbt som under gårdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista