Norrbotten

Bok om krigsveteraner

1:34 min

Författaren Lars Gyllenhaal i Rosvik utanför Piteå kommer nu ut med en ny bok om andra världskriget och mycket handlar om vad som hände i Norrbotten.

En som fick rycka in som jägarsoldat vid gränsen mot Narvik var 83-årige Luleåbon Sten Losenborg. Han tyckte illa om de tyska soldaterna.

– De var väldigt aggressiva mot krigsfångarna på Björnefjell. Det var ryska och andra fångar, som fick både hugg och slag. Det såg vi, säger han.

Lars Gyllenhaals nya bok heter Tyskar och allierade i Sverige och handlar om soldater från båda sidorna. Många befann sig i Norrbotten. Bland annat så hade USA en flygbas i Luleå under åtta månader och tyska och svenska officerare fotograferades tillsammans vid järnvägen i Torneå.

Luleåbon Olle Malmsten är 93 år gammal och ryckte in som pilot 1939. Han möttes av tysk beskjutning, när han råkade flyga mot Danmark.

– Jag var uppe och jagade två tyskar, då tre tyska luftvärnbatterier öppnade eld mot mig. Jag vände mig om, men då började i stället svenska luftvärnet skjuta på mig, säger han och berättar att flera av hans kamrater omkom under kriget.

– Men vi var inte rädda för tyskarna. Vi var inte rädda för något. Vi var för unga för att tänka mer allvarligt på det hela, säger Olle Malmsten.

Niklas Jälén

Nyheter P4 Norrbotten
nyheter.norrbotten
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista