Gällivarepolitiker menar att Första maj omvandlats till partidag för Socialdemokraterna. På bilden representerade av Margot Wallström. Foto: Scanpix
Gällivare

Arbetarrörelsen har splittrats av LO

Bror Wennström om första maj
1:42 min

På söndag firas arbetarrörelsens högtidsdag.

Enligt kommunpolitikern Bror Wennström i Gällivare har Första maj omvandlats till en partidag för Socialdemokraterna.

Kommunpolitikern Bror Wennström, som själv tillhör Sveriges kommunistiska parti, hävdar att LO har kapitulerat för partidirektiven som splittrar arbetarrörelsen.

Bror Wennström har under lång tid varit engagerad i kommunpolitiken i Gällivare och en gång i tiden var han själv gruvarbetare. Han framhåller gärna den tid då Fösta maj verkligen var arbetarrörelsens högtidsdag.

Då gick exempelvis Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sveriges kommunistiska parti och Gällivare PRO sida vid sida och kämpade för gemensamma värderingar. Eller som Bror Wennström säger.

– Det spelar ingen roll vilken partibeteckning man har eller vilket parti man röstar på. Alla är vi löntagare som har ett gemensamt intresse i hur vår framtid ska se ut. Då ska alla kunna känna sig välkomna i Första maj tågen, säger han.

Men på söndag är det ingen enad arbetarrörelse som sluter sig i Gällivare. Medan LO och Socialdemokraterna samlas i Gällivare väljer Vänsterpartiet och Sveriges kommunistiska parti att samlas under parollen "enhet och solidaritet" i Malmberget.

– Alla som är intresserade av de här frågorna, oavsett partitillhörighet, är välkomna till vårat Första maj firande i Malmberget, säger Bror Wennström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".