Fästingen söker sig norrut

Sommarens skräck fästingen har fått fotfäste i Norrbotten. Den sprids bland annat av länets ökande antal rådjur. I år har veterinären fått rapporter om fästingar så långt norr upp som Pajala.

- Det finns numera rådjur ända uppe i Karesuando och fästingen följer med, säger han. Men även jakthundar från södra Sverige har med sig fästingar upp till Norrbotten, säger Bertil Funk, vikarierande länsveterinär i Norrbotten och förutspår en växande fästingpopulation i länet.

Fästingen kom till länet i början av 90-talet och fann sig snabbt tillrätta vid Piteå och Luleås kustremsor. Sen började den långsamt sprida sig norrut. Nu har veterinärer hittat fästingar på hundar så långt norrut som Jokkmokk och Gällivare. I år kom även en rapport om fästing i Pajala. Att den klarat sig så högt upp tror Bertil Funk beror på att de senaste somrarna varit vamra och vintrarna milda:

- I och med att vi redan fått fästing så spelar det ingen roll att just den här sommaren varit lite svalare.

Enligt länets smittskyddsläkare, Anders österlund, har inget människa hittills fått viruset tbe, som kan leda till hjärnhinneinflammation, av en norrbottensfästing. Den smittan finns inte häruppe. Däremot kan enstaka fall av borrelia påträffas, men de patienterna har troligtvis smittats i södra sverige, enligt smittskyddläkaren.

Har fått en fästing ska man vrida loss den så snabbt som möjligt. Däremot kan det vara farligt att prova egna huskurer som att smeta smör, nagellack eller fotogen på fästingen:

- Fästingen blir förgiftad och spyr ut sina smittämnena i däggdjuret kropp, berättar Bertil Funk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista