Tingsrätterna vill veta hur folk blir bemötta. Foto: Scanpix
Norrbotten

Bra bemötande viktigt

"Det är viktigt med ett bra bemötande"
1:30 min

Idag startar alla tingsrätter i övre Norrland med bemötande-intervjuer. Det innebär att alla som är en part i en rättegång ska efter att allt är klart få svara på några frågor om hur man har blivit bemött av tingsrätten.

Rådmannen Ingemar Taavola berättar varför:

- Allmänhetens förtroende för alla domstolar är väldigt viktigt för oss och grundläggande för vår verksamhet, säger han.

Intervjuerna om bemötande kommer att ske i två veckor framöver och sker på helt frivillig basis. Det här har redan testats i Göteborg med bra respons som har gjort att tingsrätten där valt att lägga om sitt arbete en aning. Något som kan bli aktuellt även här uppe i norr.

- Vi hoppas så klart på att vi redan är bra, men någonting bra kan ju alltid bli bättre, säger Taavola.

Att tingsrätten har ett bra bemötande kan vara en viktig pusselbit i en kommande rättegång för att exempelvis vittnen inte ska känna sig pressade.

- Som exempel så kanske en första kallelse till ett vittne inte behöver innehålla hot om polishämtning om man inte infinner sig i en rättegång, det kan man ju vänta lite med tills vittnet faktiskt uteblivit från en rättegång, det är sådant vi tittar över med dessa intervjuer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".