Norrbotten

Vind ska driva LKAB

LKABvindkraft
1:35 min

LKAB är delägare i VindIn aktiebolag, som ska bygga 150 vindkraftverk runt om i landet för uppskattningsvis en miljard kronor.

- Vi har ju gått in i ett bolag tillsammans med andra processindustrier, som är elintensiva och då har vi gett VindIn en ram på att bygga maximalt 150 vindkraftverk i syfte att skapa mer elproduktion och komma åt bra vindlägen för denna produktion, säger LKAB:s koncernchef Lars-Eric Aaro.

VindIn ägs av tio elintensiva företag, bland andra LKAB, Boliden och Billerud och VindIn är redan igång med vindkraftsproduktion i Skutskär utanför Gävle.

Meningen är att fortsätta satsningen, men placeringen av anläggningarna blir knappast i Norrbotten.

- VindIns målsättningen är att ha hela Sverige som geografiskt territorium, som de säger, för de nya vindkraftverken, säger Lars-Eric Aaro.

Jan Lundgren arbetar med energifrågan hos LKAB och han tror att hela satsningen på 150 anläggningar kan kosta omkring en miljard kronor. Men LKAB:s andel skulle bli begränsad, säger Lars-Eric Aaro och framhåller att projektet  inte gör att företaget blir självförsörjande på el.

- Nej absolut inte. Vi kommer att öka vår energiförbrukning från två, två och en halv terawattimmar till kanske tre, tre och en halv. Så vi kommer att köpa på oss mer el för framtiden. Vi vill delta att skapa mer i Sverige så att elförsörjningen stabiliseras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".