1 av 3
2 av 3
Karl Petersen (S),ordförande i Kommunförbundet.
3 av 3
Landstingsrådet Kent Ögren (S). Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Norrbotten

Region Norrbotten dröjer

Ingen region Norrbotten
1:23 min

Det blir ingen Region Norrbotten enligt Västerbottens modell, där kommunerna och landstinget bildat ett samverkansorgan. Kommunförbundet väntar på besked från landstinget och landstinget väntar på besked från kommunerna.

För att det ska bli möjligt i Norrbotten måste landstinget säga ja till att samla regionala utvecklingsfrågor under en hatt, men landstingsrådet Kent Ögren (S) är skeptisk.

– Jag har varit med i försök att bilda det här regionförbundet sex eller sju gånger och alla gånger har det gått fel. En del gånger har det pekats finger på landstinget och sagts: "Nämen de ska inte styra och ställa i det här", säger Kent Ögren.

Så var det under hans år som kommunalråd i Jokkmokk, så är det också idag när han är landstingsråd. Därför vill han avvakta hur kommunerna ställer sig.

Han nöjer sig inte med vad styrelsen för Kommunförbundet Norrbotten vill. Dessutom pågår en statlig utredning över hur framtida regioner ska bildas och länsstyrelser slås samman.

I Västerbotten har landstinget flyttat över i stort sett allt utom sjukvård till samverkansorganet Region Västerbotten. Karl Petersen, som är ordförande i Kommunförbundet, vill att Norrbotten ska kopiera Västerbotten för att stärka samarbetet i länet.

– Då ska det vara för att samla både landsting och kommuner. Det är ju det som är det viktiga, annars är det ju poänglöst, säger Karl Petersen (S).

Som läget är idag vill Kommunförbundet ha ett klart besked från landstinget, för att kunna presentera en samverkansmodell för kommunerna. Kommunerna ska sedan fatta beslut om de vill vara med eller ej. Hur många vill Kent Ögren veta innan landstinget kan bestämma sig.

– Om vi har ett landsting som inte vill vara med i en Region Norrbotten, då tror jag det är ganska utsiktslöst, avslutar Karl Petersen.

Norrbotten är ett av de fyra län i landet som inte bildat ett samverkansorgan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".