Per-Erik Lindvall, LKAB och Johan Sterte, rektor vid LTU.
Norrbotten

50 miljoner till LTU

Vill forska om samhällsomvandling
1:35 min

LKAB donerar 50 miljoner kronor till Hjalmar Lundboms forskningscenter vid Luleå tekniska universitet. Bland annat ska pengarna gå till ny forskning kring stadsomvandling.

De nya pengarna innebär att forskning påbörjas inom två nya områden, logistik och samhällsomvandling. Sedan tidigare bedrivs forskning inom smarta pellets och hållbar gruvdrift.

– Tidigare satsningar vi har gjort vid universitetet har fokuserat på våra produkter och vår gruvteknologi. De nya områdena är viktiga för oss som företag. Samhällsomvandlingen är en uppenbar konsekvens av vår gruvbrytning i Kiruna och Malmberget. Vi behöver ha en vetenskaplig grund för en del av de saker vi vill göra, säger Per-Erik Lindvall, teknik- och affärsutvecklingsdirektör vid LKAB.

Logistikforskningen kommer till exempel att handla om hur transporterna längs Malmbanan.

– Vi har stundtals kapacitetsproblem på Malmbanan, speciellt under sommarperioden då man gör underhåll. Att förbättra underhållstekniken för lok, vagnar och räls, och att bättre förstå hur man ska styra verksamheten kan innebära en ökad kapacitet på Malmbanan, utan större investeringar, säger Per-Erik Lindvall.

Ulla Grönlund är prefekt vid LTU och är den som kommer leda den nya forskningen, och hon menar att forskning inom samhällsomvandling är särskilt viktig.

– Det handlar om LKAB som en del av samhället. Jag tycker man visar ett stort ansvar med det här. Att vi ska kunna leva, bo och utvecklas på ett bra sätt i anslutning till vår gruvverksamhet och det är jag jätteglad för, säger Ulla Grönlund.

Hjalmar Lundboms forskningscenter bildades 2004 när LKAB donerade 100 miljoner kronor och idag utökas alltså forskningen genom den nya donationen på 50 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".