Brist på utbildning ledde till datastrul

På Bodens kommun medger man nu att utbildningen inte varit tillräcklig för att klara det nya datoriserade lönesystemet. Ända sen förra sommaren har det varit problem och det har medfört att en del av dom 2 800 anställda inte fått korrekt lön. Personalchef Eva Nygren säger att sånt här kan inträffa när nya system införs.

I snart ett år har Bodens kommun haft problem med löneutbetalningarna och det har medfört att en del av de 2 800 anställda inte fått korrekt lön. En av de som Norrbottensnytt pratat med har till och med fått klara sig utan lön i två månader.

Personalchef Eva Nygren säger att sånt här kan inträffa när nya system införs och en orsak är att det infördes i maj i fjol, alltså alldeles innan semestern. Då var många lediga och det ledde till att problemen har fortsatt.

- Det har också varit brister i utbildningen. Den borde ha varit mer omfattande och av bättre kvalitet. säger hon.

Det är det multinationella företaget IFS, som står bakom det nya datasystemet och det är bara Bodens kommun i Norrbotten som använder det.

Eva Nygren hoppas att problemen ska vara lösta så fort som möjligt och de som fått problem med att få ut sin lön ska få den utbetalt retroaktivt, lovar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista