Norrbotten

Framtidens gruvor automatiska

"Inga människor, bara maskiner"
1:39 min

I framtidens underjordsgruvor arbetar inga människor under jord, istället är hela produktionen helautomatiserad.

Första dagen på det årligen återkommande mötet mellan gruvforskare och gruvindustri; Bergforsk, presenterades bland annat visionen om framtidens underjordsgruvor i Sverige.

Enligt Johan Hedlin, VD för Roch Tech Centre, RTC, blir framtida underjordsgruvor mer miljövänliga, ekonomiska och automatiserade.

– I brytningsfronten under jord finns inga människor, bara maskiner som är automatiska eller radiostyrda. När en maskin går sönder, åker en annan maskin ner och hämtar den trasiga maskinen. Hela gruvan styrs från en enda operatörscentral istället för ett tiotal centraler som idag, säger Johan Hedlin.

Roch Tech Centre är en organisation med sin bas i Luleå. Den ägs gemensamt av svenska gruvbolag och ska utveckla framtidens underjordsgruvor. En viktig del är hur avfallet från gruvorna ska tas om hand.

– Avfallet är ju gråberget och det vill vi förvara under jord istället för som nu i väldiga högar ovanpå. Vi vill förfula landskapet så lite som möjligt, säger Johan Hedlin.

Är det bara för att inte förfula landskapet man inte vill förvara avfallet under jord?

– Ja, det är ett jätteviktigt skäl. Men vi tror också att om man gör det på rätt sätt, så kan man spara mycket energi. Det kostar ju mycket energi att flytta upp gråberg ovanför jord. Kan man lämna det där nere istället, så varför inte?

När är gruvbranschen där då?

– Om 20-30 år. Ungefär. Skulle jag tro, skrattar Johan Hedlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".