Fortsatt brist på lärare

Inte ens högre löner lockar arbetslösa lärare till fasta jobb i inlandskommunerna. Var femte lärartjänst uppehålls av personer som saknar behörighet för det jobb de utför.

Trots att inlandskommunerna Arjeplog och Arvidsjaur lockar med högre löner än utbildningsorterna har de svårt att få utbildade lärare till grundskolan.

Kommunerna satsar därför på att hjälpa de obehöriga lärarna att läsa in den kompetens som saknas - vanligtvis är det den pedagogiska behörigheten som brister.

- Vi har med högre löner lyckats med att anställa gymnasielärare men inte grundskollärare, säger skolchefen i Arjeplog Sofie Sundström.

Per Lavander, som är kommunalråd i Arvidsjaur och ordförande i Norrbottens kommunförbund, säger att läget är bekymmersamt, men inte katastrofalt.

- De utbildade lärarna binder sig på utbildningsorten och går hellre arbetslösa där än att ta ett fast jobb i inlandet. Inte ens högre löner kan locka dem till oss, säger Per Lavander.

I Arvidsjaur, som erbjuder högsta lönerna i Norrbotten, är 82 procent av lärarna behöriga för de tjänster de är anställda på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista